Fatih Sultan Mehmed’in İstanbul’un fethine giden tarihi öyküsünde, kuşaklar boyunca sadrazamlıklarıyla bilinen Çandarlı Ailesi, yine dikkati çekiyor.
Fethe karşı olması ve engellemeye de çalışmasıyla bilinen Sadrazam Çandarlı Halil Paşa, amacına ulaşamamış ve canından olmuştu.
Son yıllarda devlet adamlığı ve fetihte aksine bilinen değerlendirmelere de konu edilen ünlü sadrazamın ebedi istirahat yeri, Bursa’nın toprağında…
‘Muhteşem Yüzyıl’ dizisiyle beraber, Kanuni Sultan Süleyman ilk gözdesi olan Mahidevran Sultan ve hayatına son verdirilen oğlu Şehzade Mustafa’nın Bursa’da, Muradiye’deki türbelerine ziyaret akını olmuştu.
Bir başka diziyle de ünlü sadrazamlardan Çandarlı Halil Paşa da, tarihteki rolü ve canlandıran ünlü oyuncu Selim Bayraktar’la konuşuluyor.
Çandarlı Halil Paşa’nın türbesi de, farklı medeniyetlerin coğrafyası olarak bilinen Bursa’nın İznik ilçesinde bulunuyor.
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın kurumsal internet sitesindeki paylaşımda, türbeye ilişkin geniş envanter bilgisine yer veriliyor.
Bilgide, “Yeni çarşı caddesindeki türbede, kitabelerin büyük bir kısmı tahrip olmuş oniki mezar taşı görülür. Batıdaki kitabeli mezar taşı İbrahim oğlu Halil Paşa’ya aittir.” deniliyor.
Türbenin bulunduğu alan itibariyle yanısıra, “Altı kitabeden üçü Halil Paşa’nın oğulları Yusuf Çelebi, Süleyman Çelebi ve II. İbrahim Paşa’ya diğerleri İbrahim Çelebi ile 1566 vefat etmiş kızları Nefise, Sitti ve Hatice’ye aittir.” bilgisine yer veriliyor.
İstanbul’un alınışına kadar, 1439 yılından itibaren sadrazamlık görevini yerine getiren Çandarlı Halil Paşa, fetihten sonra Temmuz 1453’e kadar ‘Vezir’i Azam’ konumundaydı.
Çandarlı Ailesi, Osmanlı Devleti’ne 100 yıl içerisinde 5 sadrazam veren olmakla beraber, Çandarlı Halil Paşa da, idam edilen ilk sadrazam olmuştur.