24 Mayıs 2025 Cumartesi
DOLAR 39.10 ₺
EURO 44.46 ₺
STERLIN 53.04 ₺
G.ALTIN 4,202.26 ₺
Ç.ALTIN 6,885.03 ₺
BTC 111,154.66 $
BİST 9,356.04

    Trafik cezalarını artıracak kanun teklifi Meclis'te

    Gündem
    Yayınlama: 23 Mayıs 2025 Cuma 20:56 Kaynak: Haber Merkezi

    Meclis'e sunulan kanun teklifinde, trafik cezalarının artırılması, sosyal medyada ihlalleri özendiren paylaşımlara para cezası, motorlu bisikletlerin sigorta altına alınması gibi önemli maddeler yer alıyor.

    Trafik cezalarını artıracak kanun teklifi Meclis'te
    ads

    AK Parti, trafik güvenliğini doğrudan tehdit eden davranışlara yönelik yaptırımların caydırıcılığını artırmak, teknolojik gelişmelere uyum sağlamak ve uygulamada karşılaşılan aksaklıkları gidermek amacıyla, "Karayolları Trafik Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi"ni TBMM Başkanlığı'na sundu.

    Karayolları Trafik Kanunu Meclis'e gönderildi.

    Kanun teklifinde yer alan önemli maddeler şöyle sıralanıyor:

    -Trafik cezalarının artırılması.

    -Motorlu bisikletlerin sigorta altına alınması.

    -Trafik kurallarına uymayan sürücülere idari para cezası getiriliyor.

    -Ehliyetlerine 5 yıl süreyle el konulacak. Bu sürücüler sıfırdan yeniden ehliyet alacak.

    -Bazı yaptırımların kademelendirilmesi ve ağırlaştırılma amaçlanıyor.

    -Cezaların üst sınırı 200 TL'ye kadar çıkıyor.

    - Ölümlü veya yaralanmalı trafik kazalarında, zabıtanın iznini almadan zaruret dışında olay yerinden ayrılan sürücülere 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası verilecek.

    - Karayolları Trafik Kanunu'nun idari yaptırıma bağlayarak yasakladığı bir eylemi basın, yayın, internet, sosyal ve dijital medya veya diğer elektronik cihazlar yoluyla paylaşarak trafik kural ihlali yapmaya özendiren görüntüleri alenen yaymak ve övmek yasaklanacak, buna uymayanlara ise 25 bin TL idari para cezası verilecek.

    TEKLİFTE YER ALAN 34 MADDENİN TAMAMI

    AK Parti tarafından Meclis'e sunulan teklifte şu maddeler yer aldı:

    MADDE 1:

    UZMAN ERBAŞ VE DİĞER PERSONELİN TRAFİK BİRİMLERİNDE GÖREVLENDİRİLMESİ

    Otoyollardan sorumlu birimlerde görevli trafik zabıtası, sorumluluk sahası ile sınırlı olmak üzere İçişleri Bakanının uygun görmesi halinde genel zabıta olarak görevlendirilebilmesi, Jandarma Genel Komutanlığında görevli uzman erbaş ve diğer statülerdeki personelin de trafik birimlerinde görevlendirilebilmesi amacıyla değişiklik yapılmaktadır.

    MADDE 2:

    ÜÇ İŞ GÜNÜNDE TESCİL EDİLME ZORUNLULUĞU

    Elektronik ortamda tescili mümkün olan araçlara satış tarihinden itibaren üç iş günü içinde tescil edilme zorunluluğu getirilmektedir. Sahibi vefat eden araçların mirasçıları adına 90 gün içerisinde tescil edilmesi zorunluluğu getirilmektedir.

    MADDE 3:

    TRAFİKTEN ÇEKİLİ ARAÇLARIN, TRAFİKTE KULLANILDIĞININ TESPİTİ

    Trafikten çekili araçların trafikte kullanıldığının tespiti halinde uygulanacak olan idari para cezası artırılmakta ve çekildiği tarih itibari ile motorlu taşıt vergisinin ödenmesi hususunda düzenleme yapılmaktadır.

    MADDE 4:

    PLAKASINDA DEĞİŞİKLİK YAPANLAR

    Tescil plakasının farklı okunmasına veya okunamamasına neden olacak şekilde plakasında değişiklik yapanlara uygulanacak olan idari para cezası artırılmakta ve bu araçlara trafikten men hususu getirilmektedir. Tescilli aracı plakasız kullanan sürücüye uygulanacak olan idari para cezası artırılmakta ve bu sürücülerin sürücü belgesinin geçici süreyle geri alınması ve bu araçlara trafikten men hususu getirilmektedir. Başka bir araca ait tescil plakasını/geçici tescil plakasını veya sahte plakayı takan veya kullananlara uygulanan idari para cezası artırılmakta ve bu sürücülerin sürücü belgesinin geri alınması ve bu araçlara trafikten men hususu getirilmektedir.

    MADDE 5:

    TESCİL EDİLMEDEN TRAFİĞE ÇIKANLAR

    Tescil edilmeden trafiğe çıkarılan araçlara uygulanacak olan idari para cezası artırılmakta ve bu sürücülerin sürücü belgesinin geri alınması ve bu araçlara ayrıca trafikten men hususu getirilmektedir.

    MADDE 6:

    TAKOGRAF ZORUNLULUĞU

    Belediye sınırları içerisinde ticari amaçla kullanılacak olan çekici, kamyon, otobüs cinsi araçlara takograf zorunluluğu getirilmektedir. Kamyon, çekici, minibüs ve otobüslere hız sınırlayıcı cihaz zorunluluğu getirilmektedir. Takograf, taksimetre ve hız sınırlayıcı cihazlarda manipülasyon yapmaya uygulanacak olan idari para cezası artırılmakla birlikte sürücü belgesinin geçici süre ile geri alınması hususu getirilmektedir. Başkasına ait sürücü kartı kullanımı ve bozuk veya geçersiz sürücü kartını kullananlara uygulanacak olan idari para cezası artırılmakla birlikte sürücü belgesinin geçici olarak geri alınması hususu getirilmektedir.

    MADDE 7:

    ARAÇ ÜZERİNDE MEVZUATA AYKIRI DEĞİŞİKLİK YAPILMASI

    Araçlar üzerinde mevzuata uygun olmayarak yapılan değişikliklere uygulanacak olan idari para cezası artırılmaktadır. Abarth egzoz kullanan sürücülere uygulanacak olan idari para cezası artırılmaktadır. Arkadan çarpmaya karşı koruma çerçevesi/yan koruma çerçevesi/devrilmeye karşı koruyucu yapı bulunması zorunlu olan araçlarda bu techizatların bulunmaması halinde uygulanacak olan yaptırım ağırlaştırılmaktadır.

    MADDE 8:

    ÖZEL YÜKLERİN TAŞINMASI

    Özel yüklerin taşınması ile trafiğe çıkışları özel izne bağlı araçlara verilecek izinle ilgili kural getirilmekle birlikte özel yüklerin taşınmasında trafik zabıtası desteğinin alınması halinde destek verilecek her gün için bir hizmet bedelinin alınması ve bu miktarın genel bütçeye gelir olarak kaydedilmesi amacıyla düzenleme yapılmaktadır.

    MADDE 9:

    SÜRÜCÜ BELGESİ İPTALKEN ARAÇ KULLANILMASI

    Mahkemelerce veya Cumhuriyet savcılıklarınca ya da bu Kanunda belirtilen yetkililerce sürücü belgesi geçici olarak ya da tedbiren geri alındığı halde motorlu araçları kullananlar ile sürücü belgesi iptal edildiği halde motorlu araçları kullananlara uygulanacak olan idari para cezası artırılmaktadır.

    MADDE 10:

    ÇOK ŞERİTLİ YOLLARDA BELİRLİ ŞERİTLERİ KULLANMA KURALI

    Kamyon, çekici ve tankerlerin çok şeritli yollarda belirli şeritleri kullanmaları zorunlu hale getirilmekte; bu kurallara aykırı davrananlara idari para cezası ve trafikten men yaptırımı getirilmektedir.

    TERS YÖNDE ARAÇ KULLANMA

    Ters yönde araç kullanma, makas atma, trafiği durduracak şekilde şerit değiştirme gibi davranışlara uygulanacak cezalar artırılmakta; bu eylemlere karşı sürücü belgesi geçici olarak geri alınmakta ve araç trafikten men edilmektedir.

    BAŞKA ARACI, ISRARLA TAKİP ETMEK

    Ayrıca, trafikte başka aracı ısrarla takip etmek veya araçtan inerek saldırı amaçlı yaklaşmak yasaklanmakta, bu fiillere hem idari yaptırım hem de şartların oluşması halinde TCK kapsamında işlem öngörülmektedir.

    MADDE 11:

    DUR İKAZINA UYMAYARAK KAÇANLARA CEZA ARTIRILIYOR

    Kolluğun uyarı ve işaretlerine rağmen dur ikazına uymayarak kaçanlara uygulanacak olan idari para cezası artırılmakta ve geçici olarak sürücü belgesi geri alma ile bu araçlara trafikten meni hususu getirilmektedir.

    KIRMIZI IŞIKTA DURMAYANLARA

    Kırmızı ışık kuralını uymayanlara kademeli olarak ağırlaşan idari para cezası ile birlikte sürücü belgesinin geçici süre ile geri alınması getirilmektedir.

    MADDE 12:

    ALKOLLÜ ARAÇ KULLANMAK

    Son ihlalin gerçekleştiği tarihten geriye doğru beş yıl içerisinde iki ve daha fazla kez alkollü bir şekilde araç kullanımında uygulanacak olan idari para cezası artırılmaktadır.

    Uyuşturucu ve uyarıcı madde etkisi altında araç kullanımına uygulanacak olan idari para cezası artırılmakta ve sürücü belgesinin iptal edilmesi hususu getirilmektedir.

    Kolluğun test yapmasını reddedenlere uygulanacak olan idari para cezası artırılmakta ve sürücü belgesinin geri alınma süresi artırılmaktadır.

    Ticari amaçla taşımacılık yapan sürücülerin beş yıl içerisinde üç kez alkollü bir şekilde araç kullanması veya test yapılmasını reddetmesi halinde sürücü belgesinin iptali hususu getirilmektedir.

    MADDE 13:

    TİCARİ ARAÇ SÜRÜCÜSÜNÜN DİNLENME ŞARTI

    Ülkemizin taraf olduğu ve 22/8/1999 tarihli ve 99/13276 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla yürürlüğe giren "Uluslararası Karayolu Taşımacılığı Yapan Taşıtlarda Çalışan Personelin Çalışmalarına İlişkin Avrupa Anlaşması (AETR)” çerçevesinde ticari araç sürücülerinin çalışma ve dinlenme süresi ihlallerinde öngörülen emsal ihlallerin mevzuatımızla uyumlaştırılması amacıyla yapılan ihlale göre uygulanacak olan idari para cezası artırılmaktadır. Bu şekilde araç kullanmasına müsaade eden araç işletenlerine de uygulanacak olan idari para cezası artırılmaktadır.

    MADDE 14:

    HIZ İHLALLERİ

    Hız ihlallerinin kilometre bazlı aşımına göre kademeli olarak artan idari para cezası uygulaması getirilmekte ve belirlenen kilometre bazlı aşımlarda ayrıca sürücü belgesinin geçici süreyle geri alınması uygulaması getirilmektedir.

    MADDE 15:

    AMBULANS VE İTFAİYE ARAÇLARINA ENGEL OLANIN SÜRÜCÜ BELGESİNE EL KONACAK

    Ambulans ve itfaiye araçlarının geçişine engel olanlara uygulanacak olan idari para cezası artırılmakla birlikte bu kişilerin geçici olarak sürücü belgesinin geri alınması ve bu kişilerin kullandığı araçların trafikten men hususu getirilmektedir.

    Diğer geçiş üstünlüğü bulunan araçların geçişine engel olanlara uygulanacak olan idari para cezası artırılmaktadır.

    MADDE 16:

    TAKİP MESAFESİNE UYULMAMASI

    Takip mesafesine uymayanlara uygulanacak olan idari para cezası artırılmaktadır.

    MADDE 17:

    KAVŞAKLARDA GEÇİŞ ÖNCELİĞİ KURALI

    Kavşaklarda geçiş önceliği kuralını uymayanlara uygulanacak olan idari para cezası artırılmaktadır.

    MADDE 18:

    İZİN ALMADAN ARAÇ KULLANMAK

    Ağırlık ve boyutları bakımından karayolunda sürülmesi özel izne bağlı olan araçları izin almadan ya da izin belgesinde belirtilen şartlar sağlanmadan kullananlara uygulanacak olan yaptırım ağırlaştırılmaktadır. Yetkililerce yapılacak ağırlık ve boyut denetimlerini engelleyen araçların sürücüsüne veya işletenine uygulanacak olan idari para cezası artırılmaktadır.

    MADDE 19:

    KIŞ LASTİĞİ UYGULAMASI

    Tüm araç cinslerine kış lastiği uygulaması getirilmesi hususu Valiliklerin kararına bırakılması amacıyla düzenleme yapılmaktadır. Karlı ve buzlu günler için karayolunda seyreden araçlarda, kar zinciri veya patinaj önleyici ekipman bulundurmayan, kullanmayan ve bu ekipmanların kullanılmaması nedeniyle karayolu üzerinde kalarak trafik akışına engel olan araçlara uygulanacak olan idari para cezası belirlenmektedir.

    MADDE 20:

    BİSİKLET KULLANIRKEN AKROBATİK HAREKET YAPMAK

    Motorlu bisiklet ve motosiklet cinsi araçların akrobatik hareketlere kullanılmasına uygulanacak olan idari para cezası artırılmakta, geçici olarak sürücü belgesi geri alma getirilmekte ve bu araçlara trafikten men hususu getirilmektedir.

    MADDE 21:

    DRİFT YAPANLARIN CEZASI ARTIRILDI

    Drift yapanlara uygulanacak olan idari para cezası artırılmaktadır.

    MADDE 22:

    İZİN ALMADAN YARIŞ DÜZENLEMEK

    İzin alınmadan koşu ve bisiklet yarışları düzenleyenlere uygulanacak olan idari para cezası belirlenmekte ve karayolunda yarış yapanlara idari para cezası ile birlikte geçici olarak sürücü belgesi geri alınması ve araç trafikten men hususu getirilmektedir.

    MADDE 23:

    GEÇİŞ ÜSTÜNLÜĞÜ HAKKI

    Geçiş üstünlüğü hakkının gereksiz kullanımı halinde uygulanacak olan ceza artırılmaktadır.

    MADDE 24:

    YÜKSEK SESLE MÜZİK DİNLEMEK

    Araçta kamunun rahat ve huzurunu bozacak şekilde yüksek sesle müzik dinleyenlere uygulanacak idari para cezası artırılmakla birlikte Kanun ve Yönetmelikte belirtilen şartlara uymayan ses, müzik, görüntü ve haberleşme cihazları ile sürücünün izleme ve kullanma sahası içinde kalan görüntü cihazlarını bulunduran ve kullananlara uygulanacak idari para cezası artırılarak bu araçlara trafikte men hususu getirilmektedir.

    MADDE 25:

    SEYİR HALİNDE CEP TELEFONU KULLANMAK

    Seyir halinde cep telefonu kullanımı uygulanan ceza tutarının artırılması, bu kuralın bir yıl içerisinde ikinci ve üçüncü kez ihlal edilmesi durumunda ceza tutarlarının artırılarak uygulanması, bu kuralın geriye dönük bir yıl içerisinde 3 kez ve daha fazla ihlali nedeniyle hakkında işlem yapılan sürücülerin sürücü belgelerinin her seferinde 30 gün süreyle geri alınması ve geri alınan sürücü belgelerinin teslimi için ek yükümlülükler getirilmesi amacıyla düzenleme yapılmaktadır.

    MADDE 26:

    EMNİYET KEMERİ KULLANMAMAK

    Emniyet kemeri ve koruma başlığı (kask) kullanımının artırılması amacıyla ceza tutarlarının artırılması ve bu hükümlerin bir yıl içerisinde ikinci ve üçüncü kez ihlal edilmesi durumunda ceza tutarlarının artırılarak uygulanması, geriye dönük bir yıl içerisinde 3 kez emniyet kemeri ihlali nedeniyle hakkında işlem yapılan sürücülerin sürücü belgelerinin geri alınması ve geri alınan sürücü belgelerinin teslimi için ek yükümlülükler getirilmesi, ayrıca 15 yaşını doldurmamış çocukların gerekli koruyucu tertibat kullanımı hususunda sürücülere yükümlülük getirilmekte ve bu kapsamda cezai düzenleme yapılmaktadır.

    MADDE 27:

    TRAFİK KAZALARINDA KAZA YERİNİN TERK EDİLMESİ

    Maddi hasarlı trafik kazalarında kaza yerinin terk edilmesi ve kaza delillerinin karartılmasının engellenmesi amacıyla yaptırımın ağırlaştırılması, ölümlü veya yaralanmalı kazalarda olay yerinden izin almadan ayrılmak fiili için hapis cezası öngörülmesi ayrıca sürücü belgesi geri alma işleminin daha hızlı ve etkin bir şekilde yerine getirilebilmesi için bu yetkinin trafik zabıtasına verilmesi amacıyla düzenleme yapılmaktadır.

    MADDE 28:

    MOTORLU BİSİKLETLERE SİGORTA SORUMLULUĞU

    Motorlu bisikletlerin de zorunlu mali sorumluluk sigortası kapsamına alınması amacıyla düzenleme yapılmaktadır.

    MADDE 29:

    TUTANAKTA İSİM YERİNE SİCİL NUMARASI

    Trafik idari para cezası karar tutanaklarına personelin adı ve soyadı yerine sicilinin yazılması hususunda düzenleme yapılmaktadır.

    MADDE 30:

    KİRALIK ARAÇ KULLANAN YABANCILARA KESİLEN CEZANIN TAHSİLİ

    Yabancı kişilerin ülkemizde Türk plakalı kiralık araçları kullanırken kendilerine uygulanan trafik idari para cezalarının söz konusu cezaların tebliğ edilememesi nedeniyle tahsilinde sıkıntılar yaşanması ve bu sıkıntıların giderilmesi amacıyla tahsil edilemeyen para cezalarının bu kişilerin ülkeye tekrar girişleri halinde tahsil edilmesi amacıyla düzenleme yapılmaktadır.

    MADDE 31:

    KİRALIK ARAÇ KAZA YAPTIĞINDA

    Yapılan düzenlemeyle, kiralık araçlarda trafik kural ihlallerine ilişkin cezaların araç sahibi yerine, aracın kiralama süresi boyunca sorumluluğu üstlenen kiralayana düzenlenmesi amacıyla düzenleme yapılmaktadır.

    MADDE 32:

    ŞEHİRİÇİ YOLCU TAŞIMACILIĞI

    Şehiriçi yolcu taşımacılığında gerekli yükümlülükleri yerine getirmeyen araç ve sürücülerinin oluşturduğu riskleri ortadan kaldırarak yolcuların güvenliğinin sağlanması, muhtemel mağduriyetlerin önüne geçilmesi, ayrıca şehir içi ticari yolcu taşımacılığının bir düzen içerisinde yürütülmesi amacıyla çalışma izni/ruhsatı almadan yapılacak taşımacılıklar için uygulanacak olan idari para cezası artırılmakta, sürücü belgesi geri alma ile bu araçlara uygulanan trafikten men yaptırım süresi artırılmaktadır.

    MADDE 33:

    YAPTIĞI İHLALİ SOSYAL MEDYADA ÖVMEK

    Yapılan trafik kural ihlalinin sosyal medya veya internet yoluyla övmek veya özendirmek amacıyla paylaşanlara idari para cezası uygulanması yönünde düzenleme yapılmaktadır.

    MADDE 34:

    TAKOGRAFA KADEMELİ GEÇİŞ

    Takograf bulundurma ve kullanma zorunluluğu bulunmayan, ancak 31. maddede yapılan değişiklik ile zorunluluk getirilen taşıtlara mevzuata uygun olarak belirtilen tarihlerle kademeli bir geçişin sağlanması, yapılan düzenlemelerin tekerrür hesaplamalarında dikkate alınmaması amacıyla düzenleme yapılmaktadır.

    UYGULANACAK PARA CEZALARI

    Yönetmeliğe aykırı plaka takan, sürücülere 4 bin TL idari para cezası verilecek.

    Plakasını değiştiren, değişiklik yapan, sahte plaka kullanan sürücülere 140 bin TL idari para cezası kesilecek.

    Sürücü belgesi sahibi olmadan motorlu araç kullananlara 40 bin TL, mahkemelerce sürücü belgesi gececi ya da tedbiren alındığı halede motorlu araç kullananlar ile sürücü belgesi iptal edildiği halde motorlu araç kullananlara 200 bin TL idari para cezası verilecek.

    Uyuşturucu veya uyarıcı madde aldığı tespit edilen sürücülere 150 bin TL idari para cezası uygulanacak ve sürücü belgesi iptal edilecek. Ehliyetleri 5 yıl süreyle iptal edilecek. 5 yıl sonra sürücüler sıfırdan ehliyet alacaklar. Öte yandan bu sürücüler hakkında Türk Ceza Kanunu hükümlerinin de uygulanması öngörülüyor.

    Seyir halindeyken, kolluk kuvvetlerince yapılacak ölçümlere itiraz edenlere 150 bin TL para cezası verilecek. Ayrıca bu sürücülerin 5 yıl süreyle ehliyetlerine el konulacak.

    Seyir halinde cep ve araç telefonu ile benzer haberleşme cihazlarını kullanan sürücülere 5 bin TL idari para cezası uygulanacak. Son ihlalin gerçekleştiği tarihten itibaren geriye doğru bir yıl içinde bu kuralın ikinci defa ihlal edilmesi halinde ise 10 bin TL idari para cezası kesilecek. Aynı yıl içinde bu kuralın üç veya daha fazla ihlal edilmesi halinde de her seferinde 20 bin TL idari para cezası uygulanacak ve sürücü belgeleri her seferinde 30 gün süreyle geri alınacak.

    Maddi hasarlı, ölümlü veya yaralanmalı trafik kazalarında, zabıtanın iznini almadan zaruret dışında olay yerinden ayrılanlar ile kanunla belirtilen hükümlere uymayanlara 46 bin TL idari para cezası verilecek.

    Ölümlü veya yaralanmalı trafik kazalarında, zabıtanın iznini almadan zaruret dışında olay yerinden ayrılan sürücülere bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasının verilmesi öngörülüyor. Aynı sürücünün ehliyet belgesine 2 süreyle el konulacak ve sürücü belgesini sıfırdan alacak.

    Araçlarda nitelik ve nicelikleri yönetmelikte belirtilen gereçleri bulundurmayan sürücülere 1.000 TL, takograf ve hız sınırlayıcı bulundurmayan ve kullanmayanlara da 75'er bin TL idari para cezası verilecek.

    Karayolları Trafik Kanunu'nun idari yaptırıma bağlayarak yasakladığı bir eylemi basın, yayın, internet, sosyal ve dijital medya veya diğer elektronik cihazlar yoluyla paylaşarak trafik kural ihlali yapmaya özendiren görüntüleri alenen yaymak ve övmek yasaklanacak, buna uymayanlara ise 25 bin TL idari para cezası verilecek.

    Araçların sürülmesi sırasında, koruma başlığı ve koruma gözlüğünü usulüne uygun olarak takmayan sürücülere ve yolculara 2 bin 500 TL idari para cezası uygulanacak. Son ihlalin gerçekleştiği tarihten geriye doğru 1 yıl içinde bu kuralın 2'nci defa ihlal edilmesi halinde 5 bin TL 3'üncü ve daha fazla ihlal edilmesi halinde ise her seferinde 10 bin TL idari para cezası uygulanacak.

    Yönetmelikte belirlenen diğer koruyucu sistemleri, usulüne uygun olarak kullanmayanlara ve Yönetmelikte cins ve sınıfları belirtilen araçlarda seyahat eden yolcuların, araç hareket etmeden önce ve seyahat sırasında emniyet kemerlerini bağlamaları konusunda uyarmayanlara 1.000 TL idari para cezası uygulanacak.

    15 yaşını doldurmamış çocukların koruyucu sistemleri kullanmadan veya usulüne uygun olarak kullanılmasını sağlamadan seyahatine izin veren araç sürücüsüne, 5 bin TL idari para cezası uygulanacak.

    Düzenlemeyle, anlaşma hali dışında maddi hasarlı, ölümlü veya yaralanmalı trafik kazalarında, zabıtanın iznini almadan zaruret dışında olay yerinden ayrılan veya kazada ölen, yaralanan veya maddi hasar var ise bu kaza trafiği, can ve mal güvenliğini etkilemiyorsa, sorumluluğun saptanmasında yararlı olacak kanıt ve izler dahil kaza yerindeki durumu değiştirmemesi koşuluna uymayan sürücülere 46 bin TL idari para cezası verilecek.

    Buna göre, ilgili belediyeden çalışma izni/ruhsatı almadan yolcu taşıyanlara 100 bin TL, alınan izin/ruhsatta belirtilen faaliyet konusu dışında yolcu taşıyanlara 46 TL, araçlarını motorlu araç tescil belgesinde gösterilen maksadın dışında kullananlar ile sürülmesine izin veren araç sahiplerine ise 20 bin lira idari para cezası uygulanacak.

    Herhangi bir zorunluluk olmaksızın kara yollarında dönüş kuralları dışında bilerek ve isteyerek el freninin çekilmesi veya başka yöntemlerle aracın ani olarak yönünü değiştiren veya kendi etrafında döndürenlere 140 bin lira idari para cezası uygulanacak

    Yarış yapan motorlu araç sürücülerine 46 bin lira idari para cezası uygulanacak ve sürücü belgeleri 2 yıl süreyle geri alınacak

    Bu kapsamda araçlar arasındaki mesafe kuralına uymayan sürücüler 5 bin lira; hükmün diğer kurallarına uymayan sürücüler ise 1.000 lira idari para cezasıyla cezalandırılacak.

    Araçların yüklenmesinde yönetmeliklerle belirlenen ölçü ve esaslara aykırı olarak taşıma sınırı üstünde yolcu alınması halinde 1.000 lira, kara yolu yapısı ve kapasitesi ile trafik güvenliği bakımından tehlikeli olabilecek tarzda yüklemesi; yükün kara yoluna değecek, düşecek, dökülecek, saçılacak, sızacak, akacak, kayacak, gürültü çıkaracak şekilde yüklenmesi; yükün her çeşit yolda ve yolun her eğiminde dengeyi bozacak, yoldaki bir şeye takılacak ve sivri çıkıntılar hasıl edecek şekilde yüklenmesi, sürücünün görüşüne engel olacak, aracın sürme güvenliğini bozacak ve tescil plakaları, ayırım işaretleri, dur ve dönüş ışıkları ile yansıtıcıları örtecek şekilde yüklenmesi, çeken ve çekilen araçlarla ilgili şartlar ve tedbirler yerine getirilmeden araçların çekilmesi halinde 3 bin lira idari para cezası uygulanacak. Tehlikeli madde taşımacılığında kullanılan araçlar ile konteyner taşıyan araçlar tarafından ihlali halinde idari para cezası 20 bin lira olarak uygulanacak.

    Tehlikeli ve zararlı maddeleri gerekli izin ve tedbirler almadan taşıyanlara 20 bin lira; taşınması özel izne bağlı olan eşyayı izin almadan yükleyen, taşıyan ve taşıttırana 60 bin lira, gabari dışı yük yükleyen ve taşınan yük üzerine veya araç dışına yolcu bindirenlere 20 bin lira idari para cezası verilecek.

    Azami yüklü ağırlığın veya izin verilen azami yüklü ağırlığın yüzde 10 fazlasına kadar yüklemelerde 10 bin, yüzde 15 fazlasına kadar yüklemelerde 20 bin, yüzde 20 fazlasına kadar yüklemelerde 30 bin, yüzde 25 fazlasına kadar yüklemelerde 40 bin, yüzde 25'ten fazla yüklemelerde 60 bin lira işleten ve gönderene ayrı ayrı idari para cezası uygulanacak.

    Ağırlık ve boyut denetimlerinin yapıldığı kontrol mahallerinde işaretlere uymadan veya işaret, ışık, ses veya görevlilerin dur ikazına rağmen tartı, ölçü veya belge kontrolüne girmeden seyrine devam eden araçlara tescil plakalarına göre, yetkililerce yapılacak ağırlık ve boyut denetimlerini engelleyen araçların sürücüsüne veya işletenine 60 bin lira idari para cezası kesilecek.

    Milletlerarası taşımalarda yabancı plakalı araçlar, idari para cezaları tahsil olunmadan ülkeyi terk edemeyecek.

    Araçları denetlemeye, Bakanlığın yetkilendirdiği Bakanlık personeli ile Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Ticaret Bakanlığının sınır kapılarındaki birimleri ve belediyelerin denetim birimleri yetkili olacak. Yükümlülüğe uymayan aracın işletenine, belirtilen görevlilerce 6 bin lira idari para cezası uygulanacak ve bu araçların lastiklerini uygun hale getirebilecekleri en yakın yerleşim birimine kadar gitmelerine denetimle görevli olanlar tarafından izin verilecek. İdari para cezasının tutarını azaltmaya ve iki katına kadar artırmaya Cumhurbaşkanı yetkili olacak.

    Teklife göre, motorlu bisiklet ve motosiklet cinsi araçların izin alınarak yapılan gösteriler dışında tek tekerlek üzerinde, sele üzerine yatarak, sele üzerinde ayağa kalkarak, kendi etrafında döndürülerek, tekerleği kaydırılarak, sürüş güvenliğini olumsuz yönde etkileyecek benzeri akrobatik hareketler yapılarak sürülmesi yasak olacak. Bu hükme uymayan sürücülere 46 bin lira idari para cezası uygulanacak, sürücü belgeleri 60 gün süreyle geri alınacak ve araç 60 gün süreyle trafikten menedilecek. Geri alınan sürücü belgeleri, süre sonunda sürücünün psikoteknik değerlendirmeden geçirilerek sürücü belgesi almasına engel hali olmadığının anlaşılması ve idari para cezasının tümünün tahsil edilmiş olması şartıyla iade edilecek.

    Son ihlalin gerçekleştiği tarihten geriye doğru 5 yıl içinde sürücü belgesi ikinci defa geri alınanların sürücü belgeleri iptal edilecek. Sürücü belgesi iptal edilenlerin tekrar sürücü belgesi alabilmeleri için sürücü kurslarına devam etmeleri ve yapılan sınavlarda başarılı olarak motorlu taşıt sürücüsü sertifikası almaları gerekecek.

    Sürücü arkasında ayrı oturma yeri olan bisiklet, motorlu bisiklet ve sepetsiz motosikletlerle tescil kayıtlarında belirtilen kişiden fazlası taşınamayacak. Bütün sorumluluk ve giderler, araç sürücüsüne ait olmak üzere fazla yolcular en yakın yerleşim biriminde indirilecek.

    Herhangi bir zorunluluk olmaksızın kara yollarında dönüş kuralları dışında bilerek ve isteyerek el freninin çekilmesi veya başka yöntemlerle aracın ani olarak yönünü değiştiren veya kendi etrafında döndürenlere 140 bin lira idari para cezası uygulanacak.

    İzin alınmadan yapılan yarış ve koşuları düzenleyen ilgililer hakkında 16 bin lira idari para cezası uygulanacak. Yarış yapan motorlu araç sürücülerine 46 bin lira idari para cezası uygulanacak ve sürücü belgeleri 2 yıl süreyle geri alınacak; söz konusu araçlar 60 gün süreyle trafikten menedilecek.

    Zorunluluk olmadığı hallerde geçiş üstünlüğü hakkını kullanan sürücülere 46 bin lira idari para cezası kesilecek.

    Araçlarda ses, müzik, görüntü ve haberleşme cihazlarını, şartlara uygun, kamunun rahat ve huzurunu bozmayacak şekilde kullanmayanlara 3 bin lira idari para cezası uygulanacak. Araçlarda belirtilen şartlara uymayan ses, müzik, görüntü ve haberleşme cihazları ile sürücünün izleme ve kullanma sahası içinde kalan görüntü cihazları bulunduran ve kullananlara ise 21 bin lira idari para cezası verilecek ve bu araçlar 30 gün süreyle trafikten menedilecek.

    Seyir halinde cep ve araç telefonu ile benzer haberleşme cihazlarını kullanan sürücülere 5 bin lira idari para cezası kesilecek. Son ihlalin gerçekleştiği tarihten itibaren geriye doğru bir yıl içinde bu kuralın ikinci defa ihlal edilmesi halinde sürücülere 10 bin lira, bir yıl içinde bu kuralın 3 veya daha fazla ihlal edilmesi halinde sürücülere her seferinde 20 bin lira idari para cezası uygulanacak ve sürücü belgeleri her seferinde 30 gün süreyle geri alınacak.

    İlk Yorumu Sen Yaz
    code