9 Mayıs 2025 Cuma
DOLAR 38.75 ₺
EURO 43.70 ₺
STERLIN 51.60 ₺
G.ALTIN 4,150.69 ₺
Ç.ALTIN 6,865.17 ₺
BTC 102,813.74 $
BİST 9,404.11

    Çocuğunuzun kusma fobisi ile nasıl başa çıkarsınız?

    Sağlık
    Yayınlama: 27 Şubat 2025 Perşembe 10:48 Kaynak: Haber Merkezi

    Kusması gereken ve kusmamak için çaresizce çabalayan bir çocuk? Bu, hasta bir çocuğa ebeveynlik yapmanın en zor engeli olabilir. Acı çektiğini, kusmak istemediğini biliyorsunuz ama aynı zamanda yapabilecekleri hiçbir şey olmadığını da biliyorsunuz. Böyle durumla nasıl başa çıkarsınız? İşte cevabı...

    Çocuğunuzun kusma fobisi ile nasıl başa çıkarsınız?
    ads

    Çocuğum neden kusmaktan korkuyor?

    Kusmak istememek bir şey (hepimiz bunu yaşadık), ama kusma fikrinden gerçek bir korku duymak? Bu bambaşka bir şey. Mesele şu ki, çocuklar her türlü nedenden ötürü kusmaya ihtiyaç duyarlar. Mide bulantısı, gıda zehirlenmesi, yemek yerken öğürme, çok sert öksürme ve duruma bağlı olarak, böyle bir senaryoda tekrar kusmaktan daha çok korkmalarına neden olabilir. Hassenfeld Çocuk Hastanesi'nde yardımcı klinik profesör olan Sara Siddiqui, MD, FAAP, Scary Mommy'ye "Çocukların kusma korkusu yaşaması yaygındır" diyor.

    Ancak bir çocuğun kusma korkusunun, okula gitme veya normalde zevk aldığı aktivitelere katılma becerisini etkilediğinde sorun haline geldiğini söylüyor. Siddiqui, "Ayrıca kusma korkusu olan ve yemek yemeyi reddeden veya çok sınırlı çeşitlilikte yiyecek yiyen hastalar gördüm," diye ekliyor. Yani çocuğunuzun kusma korkusu, gerçekten kusması gerektiğinde ortaya çıkarsa , muhtemelen endişelenecek bir şey yoktur.

    Çocuğum kusmaktan korktuğunda ona nasıl yardımcı olabilirim?

    10 yaşındaki çocuğumu kusmuğunu "tutamayacağına" ve sadece dışarı çıkarmak zorunda kalacağına ikna etme konuşmasını şimdiye kadar yaşadığım en sinir bozucu konuşmalardan biri olarak nitelendirebilirim. Ona kusma, vücudumuzun neden bunu yaptığı ve vücudumuzun nasıl çalıştığı hakkında verdiğim hiçbir bilgi işe yaramadı ve Siddiqui bunu anlıyor. O anda, çocuğunuzun rahatladığından ve susuz kalmadığından emin olmanız gerektiğini öneriyor. Kendini daha iyi hissettiğinde, kusma hakkında bir konuşma başlatabilir ve bunun "midenin belirli yiyecek veya içecekleri kısa bir süre tolere edemediğinin bir işareti" olduğunu söyleyebilirsiniz. Çocuğunuz kusmayı içeren bir hastalıktan sonra kendini zayıf veya susuz hissediyorsa, sağlık uzmanınıza başvurun.

    10 yıllık deneyimimde, çocuğunuza kendi kusmuk kabını vermenin -ister küçük bir banyo çöp kutusu ister uçak bulantısı torbalarından biri olsun- korkularını biraz olsun hafifletebileceğini gördüm. Tuvalete koşmak veya kusmak için yere inmek konusunda endişelenmelerine gerek kalmıyor.

    Çocuğunuzla kusmaktan neden korktuğu hakkında da konuşabilirsiniz. Belki son kez kustuğunda ellerine bulaşmış ve bu da onlarda tiksinti yaratmıştır. Ya da belki ıkınırken kafasını klozete çarpmıştır. Kusmanın sadece iğrençliğinden daha fazlası olabilir ve onlarla korkularını ve bunu biraz daha iyi hale getirmenin yollarını konuşmak yardımcı olabilir.

    Çocuğunuz kusmazsa ne olur?

    Siddiqui, "Gastroenterit ve gıda zehirlenmesi sırasında midenin içindekileri boşaltmasına izin vermek en iyisidir" diyor. Kusmuğu tutmak, çocuğunuzun tüm o tükürüğü üretmeye başlaması ve onu yutmaya çalışması anlamına gelir, ancak kusma nöbetini "durdurmak son derece zordur".

    Kusmanın "doğru" bir yolu var mı? Çocuğum kustuktan sonra ona nasıl bakabilirim?

    Çocuğunuz kusmaktan korkuyorsa, bununla ilgili mümkün olan en iyi deneyimi yaşamasını sağlamak - yani, burada kusmaktan bahsediyoruz - yardımcı görünüyor. Ancak Siddiqui, kusmanın gerçekten doğru bir yolu olmadığını, "kusma nöbeti sırasında hava yolunun aspirasyonunu veya tıkanmasını önlemek dışında" diyor. Çocuğunuzun yeterli alana sahip olduğundan ve ağız ve burun bölgesinde herhangi bir tıkanıklık olmadığından emin olmanızı öneriyor. "Yüzüne ve boynunun arkasına bez koymak, bölgeyi temiz ve kuru tutmanın yanı sıra sakin kalmalarına yardımcı olabilir."

    Çocuğunuz kustuktan sonra dinlenmesini sağlayın ve ağzını ve yüzünü soğuk suyla çalkalayın. Siddiqui, "Bir olaydan sonra bol miktarda içecek teklif etmeden önce 15 ila 20 dakika beklemek en iyisidir ve küçük yudumlar halinde su veya seyreltilmiş berrak meyve suyu da yardımcı olacaktır" diyor. Gazlı içeceklerden kaçınmayı ve berrak, sade içecekler içmeyi öneriyor. Ayrıca çocuğunuza tatsız bir diyete başlamadan önce birkaç saat tolere edebileceği sıvılar vermelisiniz - ancak süt ürünlerinden kaçının. Her şeyden önce, çocuğunuzun kusması şiddetli veya uzun süreliyse, çocuğunuzu kontrol ettirmek için çocuk doktorunuzu aramanız en iyisidir.

    İlk Yorumu Sen Yaz
    code